Warszawa
ddnwierszem@gmail.com

Dzienniki jawne cz.132

Strona autorska.

Dzienniki jawne cz.132

Dobrze jest być zainspirowanym – gorzej, gdy natchenienie przychodzi w parze z masą pracy. Jakiś czas temu przystopowałem z wygibasami nadgarstka nad moją prozą, niesłusznie z resztą, w końcu była dla mnie priorytetem. Jednak życie pisze swoje historie, dlatego dopiero dziś wracam pełen pomysłów, do przygotowania mojej małej, (nie)śmiesznej książki, która mam nadzieję, prędko znajdzie się u wydawcy.

Niedawno przeprowadzałem wywiad z Andrea Camastra, jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce, który zachwycił mnie swoim podejściem do życia. Bardzo skromny, ubrany sportowo – w życiu nie powiedziałbym, że do czynienia mam właśnie z nim – zachwalał osobowość pracowników jako cechę ważniejszą, niż rzeczywiste umiejętności kuchenne. Klucz do sukcesu czy fanaberia kogoś, kogo na to stać? Ja uważam, że to pierwsze, zwłaszcza, że pracowitość i pokora to bardzo ważne w pracy cechy, w końcu rzemiosło, codzienne dłubanie, rzeźbienie i pochylanie pleców nad… Czymkolwiek, czy to jedzenie, czy inna fucha, wymaga masy cierpliwości. Inną rzeczą jest kwestia satysfakcji – bądźmy najlepsi dla siebie, nie dla innych. Już kiedyś pisałem o wyścigu z samym sobą, jednak to wyższy stopień: jestem najlepszy, ale to nic nie zmienia, bo niezależnie od uznania z zewnątrz, moja samoocena pozostaje niezmieniona.

W końcu pochwały mogą być szkodliwe.

Dlatego wracam do swojej pracy, mojego klepania w klawisze z przekonaniem, że to ja muszę ze swojej pracy być zadowolony. Jasne, że ktoś ją później oceni, przeczyta, przemiele i wypluje output. Jednak to już będzie poza mną, po zakończonym procesie twórczym, podczas którego to ja jestem sędzią i katem. Nie, to źle brzmi. Jurorem i publicznością? Na bieżąco weryfikuję swoje postępy, oceniam etykę pracy, dokładam starań i poganiam mentalnego niewolnika. Oby wyszły z tego same cuda.

#aforyzm czy #wiersz #poezja #święta #ddn

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika DDN (@ddnow)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *